Cum vor fi calculate bursele școlare pentru anul școlar 2025-2026 - 10 ore în urmă
Ateliere practice de literație pentru educatorii și învățătorii din Maramureș - 11 ore în urmă
Bilete de avion mai ieftine cu 60%, în luna ianuarie - 11 ore în urmă
Simpozionul „Mihai Eminescu și vocația enciclopedismului”, la Biblioteca „Petre Dulfu” - 15 ore în urmă
Personalități maramureșene de ieri și de azi, născute în luna ianuarie-TEREZIA FILIP - 16 ore în urmă
Fără vize pentru SUA, din 31 martie 2025 - 1 zi în urmă
Marea aliniere a planetelor, fenomen astronomic rar la începutul anului 2025 - 1 zi în urmă
Huberta – proză scurtă de Marian Ilea (I) - 2 zile în urmă
Încă o zi liberă pentru bugetari, în 2025 - 2 zile în urmă
Duminică seară, de vizionat „Pictorul de pancarte” de Marian Ilea, la Teatrul Ararat - 2 zile în urmă
Pictorul Adrian Ghenie, băimărean la origine, ocupă locul al doilea în clasamentul celor mai scumpe lucrări de artă ultra-contemporană la nivel mondial
O nouă performanță pentru pictorul român Adrian Ghenie. Acesta ocupă locul al doilea în clasamentul celor mai scumpe lucrări de artă ultra-contemporană la nivel mondial!
Informația a fost publicată chiar de Institutul Cultural Român Bruxelles.
„FELICITĂRI, ADRIAN GHENIE!
Pictorul român ADRIAN GHENIE ocupă locul al doilea în clasamentul celor mai scumpe lucrări de artă ultra-contemporană la nivel mondial!
Platforma Artnet a publicat raportul care analizează tendințele din lumea artei până la jumătatea anului în curs, dar și clasamentele celor mai bine vânduți artiști. Adrian Ghenie a revenit în topurile celor mai scumpe opere de artă ultra-contemporană și al celor mai bine cotați artiști din lume.
Experții Artnet au făcut și o analiză a ultimului deceniu și au conchis că principala tendință în privința achizițiilor este preocuparea colecționarilor pentru artiștii ultracontemporani (născuți după 1974). Printre aceștia, se numără și Adrian Ghenie, născut în 1977 la Baia Mare.
Adrian Ghenie a avut 16 lucrări de artă scoase la vânzare în prima jumătate a anului în curs. Au fost adjudecate 11 dintre acestea, însumând un total de 5.632.985 de dolari și o rată de achiziție de 69%. Astfel, Ghenie a revenit în clasamentul general al celor mai bine vânduți și cotați artiști din lume, direct pe poziția a cincea. Este singurul artist din Europa continentală care intră în acest top, restul fiind britanici, americani, asiatici sau nigerieni.
În ceea ce privește clasamentul celor mai bine vândute opere de artă ultracontemporană, lucrarea “Unchiul” (The Uncle), realizată în 2019, a fost adjudecată pentru 3 milioane de dolari, un rezultat excelent care îl plasează pe Ghenie pe locul al doilea în clasamentul celor mai bine vândute opere de artă ultracontemporană, fiind și în această categorie singurul artist din Europa continentală cu o pictură în acest top”, transmite ICR Bruxelles.
Născut în 1977 în Baia Mare, Adrian Ghenie a absolvit în 2001 Universitatea de Arte din Cluj-Napoca, dar ulterior s-a stabilit în Germania, la Berlin, unde, după o perioadă mai grea, a început să cunoască faimă internațională.