Share
De vorbă cu Darius Lazea, unul dintre elevii performanți ai Maramureșului; „Susținerea familiei este, fără niciun dubiu, de o importanță colosală, ajută la menținerea unui echilibru sănătos”

De vorbă cu Darius Lazea, unul dintre elevii performanți ai Maramureșului; „Susținerea familiei este, fără niciun dubiu, de o importanță colosală, ajută la menținerea unui echilibru sănătos”

Despre Darius Lazea am mai scris de-a lungul timpului. Este unul dintre elevii performanți ai județului nostru. Rezultatele excepționale obținute la competițiile naționale și internaționale ne-au dovedit că este un tânăr cu adevărat deosebit.

Darius este acum elev în clasa a XII-a la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din Baia Mare, însă își amintește cu drag de primele tangențe cu matematica și primele concursuri școlare.

„Primele tangențe cu matematica le-am avut, ca toata lumea, în clasele primare. Totuși, am observat această pasiune undeva la începutul clasei a 5-a, pasiune care a crescut treptat mai ales în clasele a 9-a și a 11-a, momente în care obiectele matematice studiate deveneau mai abstracte, mai conceptuale și contraintuitive. Această schimbare în percepția matematicii generează o distanțare a multor elevi față de matematică, dar mie mi-a stârnit și mai tare interesul.
Pot să spun că mă descurc destul de bine și la celelalte materii reale, unde am participat, de asemenea, la olimpiade și concursuri, dar nu la același nivel. În general, și aceste discipline reușeam să le privesc dintr-o perspectivă (foarte) matematică, lucru care-mi permitea raționamente neuzuale, non-standard” – declară Darius.

De asemenea, acesta spune: „Am participat la primul meu concurs în clasa a 2-a. Totuși, prima olimpiadă la care m-am pregătit cât de cât serios a fost în clasa a 5-a. În ceea ce privește pregătirea, în general învâț materia de clasă în vacanța de vară, în timpul anului școlar încercând să fac cât mai multe probleme și subiecte. Cu câteva zile înainte de olimpiadă îmi place să decelerez puțin ritmul, pentru a putea merge cu mintea cât de cât odihnită la concurs. Susținerea familiei este, fără niciun dubiu, de o importanță colosală, ajută la menținerea unui echilibru sănătos”.

Tânărul maramureșenean se pregătește acum pentru examenul de bacalaureat, dar între timp a fost admis și la École Polytechnique în Paris.

„Pregătirea la bacalaureat merge destul de bine. Evident, pentru mine, cea mai grea e la proba de limba română. Din fericire, proba de mate se poate echivala cu 10 datorită rezultatelor la olimpiadele internaționale, deci mai am de dat BAC-ul doar la română și fizică (competențele digitale și lingvistice le-am echivalat de-a lungul anilor de liceu). Notele de la BAC nu mă vor ajuta neapărat la ceva, singura condiție pusă de facultate fiind să iau BAC-ul.

Am fost admis la École Polytechnique în Paris, unde cel mai probabil voi și studia. Mi-a plăcut la École Polytechnique oportunitatea de a studia o gamă mai largă de discipline în primul an, cu specializare abia în anul 2.

Admiterea s-a făcut pe bază de dosar și de interviu. În general din partea studenților se doresc și activități extracuriculare, deoarece pentru universitățile din străinătate sunt mai atractivi studenții care demonstrează interese diverse susținute de activități (nu neaparat competitive) în domenii variate. Partea de interviu a constat mai degrabă într-o discuție nu foarte formală, astfel încât intervievatorul să mă cunoască mai bine. Deci nu s-a făcut o evaluare foarte extinsă a cunoștințelor.

În general, în România, mai ales la facultățile cu profil real, admiterile sunt deosebit de grele, mai ales comparativ cu alte țări, lucru nu foarte justificat. În alte țări se preferă admiterea în primul an de licență a câtor mai mulți elevi, dintre care pe parcursul primului an renunță cei care nu fac față programului. Atenția este pusă mai degrabă pe calitatea actului educativ, nu pe admiteri nejustificat de dificile” – precizează Darius Lazea.

Iar acum, pe final, vă prezentăm premiile cele mai importante obținute de Darius de-a lungul timpului:

Palmares internațional

  • argint la Olimpiada Balcanică de Matematică (2019);
  • bronz la Olimpiada Internaţională Multidisciplinară ”The International Olympiad Tuymaada”, proba Matematică (2019);
  • argint la Olimpiada Balcanică de Matematică (ediție online, 2020);
  • aur la Olimpiada Internațională Multidisciplinară ”International Zhautykov Olympiad” din Kazahstan, proba Matematică (2021).

Palmares național

  • argint la Olimpiada Națională de Matematică (2016);
  • argint la Olimpiada Națională de Fizică (2016);
  • bronz la Olimpiada Națională de Matematică (2017);
  • bronz la Olimpiada Națională de Matematică (2018);
  • aur la Olimpiada Națională de Matematică (2019);
  • aur la Olimpiada Națională de Matematică (2020).

Mult succes îi dorim în continuare!

L.C.H.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu