Share
De vorbă cu tânăra artistă Gabriela Ardusătan: „Sunt recunoscătoare familiei și, mai ales, Divinității pentru toate darurile și harul cântecului pe care l-am primit” (FOTO)

De vorbă cu tânăra artistă Gabriela Ardusătan: „Sunt recunoscătoare familiei și, mai ales, Divinității pentru toate darurile și harul cântecului pe care l-am primit” (FOTO)

Am mai spus și o spunem de fiecare dată când avem ocazia: Maramureșul are tineri frumoși și foarte talentați! Printre aceștia se regăsește și Gabriela Ardusătan.

Gabriela este din Groși, are 22 de ani, iar glasul său are ceva special. Vă invităm să o cunoașteți mai bine.

„M-am născut în Groși, într-o zi de iarnă, 11 februarie 2000. Primele taine ale cunoașterii le-am deslușit la grădinița din sat, urmând ca mai apoi să fiu și elevă a Școlii Gimnaziale „Gheorghe Lupan” Groși. Încă din primii ani, am îndrăgit cântecul popular. Doamnele educatoare au observat acest lucru, iar pentru prima dată am cântat în cadrul unei serbări, pe scena Căminului Cultural din Groși, cântecul ,,Azi am să crestez în grindă.“

Cei patru ani ai ciclului gimnazial mi-au fost încununați prin titulatura de ,,Șef de promoție” al Școlii Gimnaziale „Gheorghe Lupan” Groși, anul 2015. Am ales mai apoi să urmez cursurile unui liceu de prestigiu din Baia Mare, Colegiul Național „Gheorghe Șincai“, profil matematică – informatică. Din anul 2019 studiez  matematica și informtica în cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, Centrul Universitar Nord Baia Mare, iar din anul 2020 studiez și Etnologia în cadrul aceleași universități. Nu e ușor să fii student la două facultăți concomitent, însă atâta timp cât ambele sunt făcute cu pasiune și plăcere există reușită” – povestește Gabriela Ardusătan.

Până acum a participat la numeroase concursuri și festivaluri, iar prestațiile au fost mereu la înălțime.

„De-a lungul timpului, am participat la numeroase festivaluri și concursuri de folclor, unde am reușit să cuceresc inimile publicului, dar mai ales ale juriului, obținând mereu premii frumoase.

Cel mai însemnat premiu pentru mine a fost Trofeul Festivalului “Taragotul de aur” – Dumitru Fărcaș, Cluj-Napoca 2019. Am avut bucuria de a-l cunoaște personal pe maestrul Dumitru Fărcaș și șansa de a învața un lucru cu totul sublim, și anume că un artist adevărat cântă precum trăiește și trăiește precum cântă. Acesta a fost gândul care mi-a dat puterea necesară evoluției într-un asemenea concurs, gândul că e aici, că mă ascultă și că trebuie sa îi dau liniștea de a fi în continuare așa cum a fost întreaga viață: mândru de groșenii lui. De asemenea, o unică și profundă experiență am trait în cadrul emisiunii de la TVR, „Vedeta populară”, sezonul 3, unde unde  am reușit să mă calific până în Semifinală.

Se cuvine să le mulțumesc câtorva persoane din viața mea pentru ceea cea au făcut pentru mine: doamnei Angela Buciu, care cu un deosebit tact, o finețe pedagogică și un profund spirit motivațional, îmi îndrumă pașii pe calea artistică, familiei Mărioara și Dumitru Dobrican pentru toate sfaturile și mărinimia lor, doamnei director Iuliana Dragoș și întregului colectiv al Ansamblului Folcloric Național „Transilvania” pentru colaborarea noastră, și nu în ultimul rând, părinților care mă susțin necondiționat. Am ales ca prima piesă din repertoriul propriu, „În căsuța dintre tei”, să fie precum un buchet de trandafiri crescuți în grădina inimii mele și dăruit familiei și tuturor celor dragi. Linia melodica, precum și sunetele taragotului, aparțin maestrului Dumitru Dobrican, căruia îi mulțumesc. Este un cântec plin de emoție, prin care am vrut să transpun o parte din sentimentele mele pe care le-am trăit în copilărie” – declară Gabriela.

Pentru că ne aflăm într-o perioadă specială a anului, Gabriela Ardusătan ne spune unde putem să o ascultăm cântând pricesne.

„Iubesc să cânt pricesne, pe lângă muzica populară. Încă din copilărie, pot spune că am crescut în biserică, sunt o persoană credincioasă și sunt recunoscătoare familiei și, mai ales, Divinității pentru toate darurile și harul cântecului pe care l-am primit. Pricesnele sunt speciale pentru mine. Interpretarea lor presupune o stare interioară aparte și o încărcătură sufletească deosebită. Acestea trebuie să ajungă la sufletul oamenilor, iar cântarea lor trebuie să fie trăită cu toată ființa și cu toată puterea.

În această perioadă specială din an, Postul Sfintelor Paști, voi fi și eu prezentă, în Duminica de Florii, la Concertul de Pricesne „Din suflet de creștin”, organizat la Catedrala Episcopală din Baia Mare, precum și în a treia zi de Paști, la hramul Mănăstirii Habra din Groși, prezență ce a devenit deja o tradiție. Pe această cale, mulțumesc măicuțelor mănăstirii și le doresc ani mulți și roditori în slujirea bisericii.

Tuturor cititorilor acestui interviu le doresc să aibă parte de un Post binecuvântat în continuare, și fie ca Învierea Domnului să ne găsească cu sufletul curat și împăcat, alături de cei dragi!” – transmite maramureșeanca.

Lavinia-Codruța HERMAN


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu