Share
Ioana în lumea cărților: O tânără maramureșeancă ne îndemnă să citim; „Lectura poate aduce în viața unui om posibilitatea de a înțelege mult mai clar lumea în care trăim” (FOTO)

Ioana în lumea cărților: O tânără maramureșeancă ne îndemnă să citim; „Lectura poate aduce în viața unui om posibilitatea de a înțelege mult mai clar lumea în care trăim” (FOTO)

În 15 februarie a fost Ziua Națională a Lecturii. În fiecare unitate de învățământ au fost organizate activități cu această ocazie. Ceea ce ne bucură. 

Am constatat de-a lungul timpului, cu tristețe, că tinerii nu prea mai citesc. Sau fac asta doar pentru că li se cere la școală. Iar apoi, în marea partea a cazurilor, cărțile devin o amintire.

Astăzi avem pentru dumneavoastră un exemplu pozitiv. O tânără maramureșeancă iubitoare de lectură.

„Mă numesc Mihuț Ioana Roxana, am 20 de ani, locuiesc în Baia Mare și studiez la Universitatea Tehnică din Cluj Napoca- Centrul Universitar Nord din Baia Mare. Sunt studentă în anul II la Facultatea de Litere, specializarea Limba și literatura română- franceză.

Pasiunea pentru lectură o am de la o vârstă foarte fragedă. Modelul pe care l-am urmat a fost cel al tatălui meu, pe care îl vedeam în fiecare seară (și îl observ cu bucurie chiar și acum) citind câteva pagini, după cină, dintr-o carte. Fiind foarte curioasă, am vrut să descopăr „misterul” care avea puterea să acapareze atât de profund un om. Timpul a trecut cu rapiditate, eu am ajuns în clasa întâi, iar cu ajutorul alfabetului am reușit să văd magia din spatele cărților. Primul roman pe care l-am citit a fost ,,Vrăjitorul din Oz”, în clasa a doua, iar de atunci a început aventura mea în lumea literaturii, deși doar din clasa a noua citesc în mod constant. Gusturile mele în materie de cărți s-au schimbat pe parcursul anilor, însă dragostea pentru lectură a rămas mereu intensă și definitorie pentru existența mea.

Mi-ar fi foarte greu să estimez un număr de care să reflecte câte cărți am citit până în momentul prezent. Am încercat, pe parcursul anilor, să citesc cel puțin o carte pe săptămână, dar și să aloc zilnic cititului câte 10 minute din timpul meu”, declară Ioana.

„Lectura ca rutină zilnică ajută la formarea unor opinii pertinente în diverse situații”

Întrebată care sunt cărțile și autorii preferați aceasta spune: „Am foarte mulți autori preferați, însă consider că cei mai demni de menționat sunt Mihail Drumeș, Anton Holban, Liviu Rebreanu, Max Blecher și Fredrik Backman.

Cărțile mele preferate sunt: ,,Hoțul de cărți” de Markus Zusak, ,,Castelul de Sticlă” de Jeannette Walls, ,,O moarte care nu dovedește nimic” de Anton Holban și ,,Contele de Monte Cristo” de Alexandre Dumas. Titlurile menționate anterior sunt doar câteva dintre zecile de cărți a căror amintire îmi este neprețuită, dacă ar fi să scriu o listă cu toate romanele a căror lectură o recomand mi-ar lua câteva zeci de pagini”.

Maramureșeanca îi îndeamnă pe tineri să citească, beneficiile fiind multe.

„Pe lângă beneficiile pe care toată lumea le cunoaște (dezvoltarea vocabularului, a culturii generale, îmbunătățirea memoriei, reducerea stresului etc.), eu cred că lectura mai poate aduce în viața unui om, indiferent de vârsta pe care acesta o are în momentul în care decide să aloce timp și atenție cărților, posibilitatea de a înțelege mult mai clar lumea în care trăim. De asemenea, lectura ca rutină zilnică ajută la formarea unor opinii pertinente în diverse situații, mai mult sau mai puțin importante.

Pe tineri îi îndemn să citească pentru a evada, preț de câteva clipe, din realitatea cotidianului, dar mai ales pentru că mai presus de foi și cerneală, cărțile sunt pline de viață, care abia așteaptă să ia ființă în imaginație. La ora actuală se scriu foarte multe cărți interesante, pentru toate gusturile, ce sunt traduse cu rapiditate de către editurile de la noi. Având o gamă foarte variată de opere, orice cititor își poate descoperi cu ușurință preferințele literare, pe care mai apoi le poate fructifica în numeroase lecturi”, precizează Ioana.

Trebuie să vă mai spunem că Ioana are și un blog deosebit, unde își adună recenziile cărților pe care le citește. E un blog cald, care încântă ochii celor care-l vizitează.

„Citind foarte mult, făcând voluntariat la biblioteca județeană ,,Petre Dulfu” și participând la diverse cercuri de lectură, am început să-mi notez idei referitoare la cărțile pe care le citeam în diverse caiete, pe care eu le numeam jurnale de lectură. În vara dinaintea primului an de facultate am decis, încurajată de părinți și de câțiva prieteni, să postez recenziile pe un blog.

Partea tehnică a acestui ,,proiect” mi s-a părut cea mai dificilă, însă, cu puțin ajutor, am reușit să depășesc și această dificultate. Postez recenzii de carte atât pe blog, pe care l-am numit în mod sugestiv ,,Ioana în lumea cărților”, dar și pe pagina mea de instagram @ioana_in_lumea_cartilor.

Atât pe blog, cât și pe pagina de instagram îmi place să interacționez cu alți iubitori de carte și să organizez diverse concursuri. Blogul nu mi-a adus doar posibilitatea de a-mi exprima public opiniile literare, ci și o nouă pasiune: fotografia. Fiind nevoită să prezint cărțile, atât în scris, cât și vizual, într-un mod atractiv, încerc mereu să surprind ceea ce citesc în fotografii din diverse locuri frumoase sau din decoruri plăcute vizual, pe care cel mai adesea eu le realizez”, mărturisește Ioana Mihuț.

L.C.H.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



1 Comentariu în această postare

  1. JURCA REMUS MIHAI

    Da! Mihuț Ioană Roxana, este o studentă de apreciat și de luat ca model. O cunosc personal, suntem colegi, la unele cursuri și seminarii. Felicitări Roxanei și încurajări pentru lecturi fără număr, pentru a pute fi, la rândul ei, un model, ce va transmite mai departe această pasiune, copiilor ei, așa cum i-a transmis tatăl ei.

    Răspunde

Lasă un comentariu