Huberta – proză scurtă de Marian Ilea (I) - 4 ore în urmă
Încă o zi liberă pentru bugetari, în 2025 - 6 ore în urmă
Duminică seară, de vizionat „Pictorul de pancarte” de Marian Ilea, la Teatrul Ararat - 6 ore în urmă
Artistul Paul Surugiu (Fuego) va concerta la începutul primăverii, la Baia Mare - 19 ore în urmă
Activitate a elevilor Liceului „Emil Racoviță,” dedicată marelui poet Mihai Eminescu - 19 ore în urmă
O nouă acțiune de căutare-salvare a Salvamont Maramureș - în urmă
Programul Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul pentru duminică, 12 ianuarie - în urmă
Cuvântul „MULȚUMESC” este sărbătorit pe tot globul, la data de 11 ianuarie - în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Liniștea care construiește încredere - în urmă
În Ruscova se organizează „An Nou pe rit vechi” - 1 zi în urmă
Maramureșeanul Cadmiel Boțac, un pianist de succes; Recent, a susținut în Viena un recital de excepție
Salonul Bösendorfer, împreună cu Institutul Cultural Român de la Viena a organizat, în 23 ianuarie, la Salonul Bösendorfer, recitalul de pian al tânărului artist Cadmiel Boțac (România) și al pianistei Gemeilun Wang (China).
Cadmiel s-a născut în anul 1997 și a început studiul pianului în orașul natal, Sighetu Marmaţiei, la vârsta de 4 ani, sub îndrumarea profesoarei Monica Chifor. Talentul său a fost remarcat de timpuriu, la 6 ani câștigând deja primul concurs național. Au urmat alte premii naționale și internaționale, cele mai importante fiind Premiul 1 la concursul “Young Virtuoso” – Zagreb şi Premiul 1 la Concursul “Dinu Lipatti” – Bucureşti.
La 14 ani se mută la Cluj-Napoca pentru a putea lucra cu renumitul pianist și pedagog Daniel Goiţi, profesor la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”. Formarea sa artistică se completează prin cursurile de măiestrie la care a participat în cadrul Mozarteum International Summer Academy de la Salzburg și International Summer Academy Vienna, unde a beneficiat de îndrumarea unor mari artiști, precum Robert Levin, Boris Berman și Markus Schirmer.
Un eveniment extrem de important în evoluția tânărului artist a avut loc la Concursul Internaţional “Astana Piano Passion” din Kazahstan (2014,) unde a obținut Premiul I, fiind apreciat în mod deosebit de renumitul pianist Denis Matsuev, care l-a invitat să susţină un recital chiar la reședința sa. La scurt timp, Cadmiel a câștigat Concursul “Milano Piano Talents” , Concursul Internaţional “Adilia Alieva” din Franţa și alte două concursuri internaționale din Brașov și Sibiu, Concursul Internațional “Carl Filtsch” și Concursul Internațional “Transylvanian Piano Competition”. În Februarie 2020, Cadmiel a câștigat bursa Fundației Europene Yamaha, un concurs ogranizat la nivel European.
Cadmiel Boțac a fost de-a lungul anilor bursier al „Fundației pentru Comunitate” și al „Fundației Regale Margareta a României”, în cadrul programului Tinere Talente. În Noiembrie 2019, tânărul artist a avut ocazia să interpreteze lucrarea „Fantezie pentru pian și orchestră” de George Enescu, la peste o sută de ani de la prima și singura interpretare a lucrării. Prima interpretare a avut loc la începutul anilor 1900, chiar sub bagheta maestrului George Enescu.
Cadmiel Boțac a susţinut concerte cu Orchestra Naţională din Kazakhstan și Filarmonica din Irkutsk, în cadrul festivalului „Stars on Baikal”, iar în România cu Orchestrele Radio – Bucureşti și cu orchestrele filarmonicilor din Cluj-Napoca, Iaşi, Bacău, Satu-Mare, Arad. A susţinut recitaluri în SUA, Luxemburg, Croația, Italia, Franţa, Rusia, Germania și Austria.
În Noiembrie 2021, a avut loc lansarea discului de debut al pianistului Cadmiel Boțac, la editura Casa Radio din București, proiect inițiat și coordonat de Radio România Muzical. Discul conține lucrări pentru pian solo din creația compozitorilor Ludwig van Beethoven, Frédéric Chopin și George Enescu.
În prezent, tânărul este înscris la masterat la Academia de Muzică și Arte din Viena, la clasa profesorului și pianistului Stefan Arnold, se precizează pe pagina Filarmonicii Arad.
„Sunt extrem de fericit să-mi finalizez studiile de masterat la prestigioasa Universitate de Muzică și Arte Spectacol din Viena în această seară!
A fost cu adevărat experiența vieții să pregătim două lucrări colosale pentru acest examen: Sonata lui Franz Schubert în Do minor D958 și Sonata lui Franz Liszt în Si minor.
Nu aș fi putut face asta fără încrederea profesorului univ. Stefan Arnold, care mi-a fost alături la fiecare pas de când am început studiile la Viena și căruia îi sunt incredibil de recunoscator pentru toata bogăția muzicală pe care a investit-o în mine!
Aștept cu nerăbdare următoarele oportunități și bucurii ale vieții!” – a scris Cadmiel pe rețelele de socializare.