Locuri de muncă vacante pe listele AJOFM Maramureș - 17 minute în urmă
Legea care-i poate trimite la închisoare pe șoferii drogați de… medicamente banale - 1 oră în urmă
Naționala de futsal merge la barajul de calificare la Euro 2026 - 3 ore în urmă
Comuna Cupșeni dă startul curățeniei de primăvară în Libotin și Costeni - 3 ore în urmă
Două eleve de la Școala „Nicolae Iorga” Baia Mare, premii speciale la Olimpiada națională de limba și literatura română pentru școli/secții cu predare în limbile minorităților și pentru românii din diaspora - 4 ore în urmă
Editorialul de miercuri: File din istoria preotului ieudean Ioan Marcu (I) - 4 ore în urmă
Premiu de excelență pentru Salvamont Maramureș - 4 ore în urmă
„Șezătoare în Postul Mare”: Meșterul popular Valeria Okos le-a vorbit copiilor despre frumusețea și simbolistica portului popular din Lăpușul Românesc - 4 ore în urmă
Erik, pompierul campion din cadrul ISU Maramureș - 5 ore în urmă
Conectare cu natura, pe biciclete, în familie - 5 ore în urmă
Maria Nistor, mândria comunei natale și a Țării Codrului: „Muzica este o bucurie care îmi umple sufletul”
Și-a descoperit pasiunea pentru muzică de la o vârstă fragedă, iar acum își clădește cu pași siguri un drum artistic ancorat în tradiție și credință.
Maria Nistor este din Fărcașa, o comună pe care o reprezintă cu cinste. Cântă la fel de frumos atât folclor, cât și pricesne, iar ultimul premiul pe care l-a obținut – Premiul I la Concursul online de pricesne „Rugăciune și cântare în Postul Mare”, organizat de Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului – nu a putut trece neobservat, motiv pentru care am invitat-o la dialog.
Câți ani ai și de la ce vârstă ai început să cânți?
Am 15 ani și cânt de la vârsta de 5 ani. Părinții mei au fost cei care mi-au descoperit înclinația spre muzică și m-au înscris la cursuri de canto la Palatul Copiilor din Baia Mare. Acolo am început cu muzică ușoară și, treptat, m-am apropiat tot mai mult de folclor, care m-a cucerit cu adevărat.
Cum ai descoperit pasiunea pentru muzică? Moștenești pe cineva din familie pe partea aceasta artistică?
Pasiunea pentru muzică a fost prezentă mereu în familia mea. O moștenesc de la mama si de la tatăl meu, ambii fiind absolvenți ai Școlii Populare de Artă „Liviu Borlan” Baia Mare.
Ce profesor te îndrumă?
Sunt îndrumată de doamna profesoară Diana Cârlig, căreia îi sunt foarte recunoscătoare. Mă sprijină, mă încurajează și are un rol important în parcursul meu artistic datorită sfaturilor sale valoroase.
Ce înseamnă muzica pentru tine?
Pentru mine, muzica este o pasiune sinceră, o bucurie care îmi umple sufletul prin puterea sa de a mă sensibiliza în orice moment.
Cânți atât folclor, cât și pricesne. Ce îți place mai mult să interpretezi?
Atât folclorul, cât și pricesnele îmi aduc o mare bucurie în suflet. Fiecare gen are frumusețea și încărcătura lui emoțională. Nu pot alege unul în defavoarea celuilalt, pentru că mă regăsesc în ambele. Folclorul îmi dă energie și mă conectează cu rădăcinile mele, iar pricesnele mă liniștesc și mă apropie de Dumnezeu.
Ai și câteva cântece înregistrate. Spune-mi ceva despre ele.
De-a lungul timpului, am înregistrat atât cântări religioase, precum pricesne sau colinde, cât și cântece de joc, toate având o însemnătate aparte pentru mine. Cel mai drag sufletului meu este cântecul propriu, compus de tatăl meu, „Bună ziua, oameni buni”, care vorbește despre frumusețea tradițiilor locului din care vin – Țara Codrului.
Recent ai câștigat premiul I la concursul organizat de Episcopie. Te așteptai la un asemenea rezultat? Ai mai participat la alte concursuri?
Sunt profund recunoscătoare lui Dumnezeu și Episcopiei pentru această mare bucurie. Nu mă așteptam, mai ales că au fost înscriși sute de copii și tineri talentați. Am mai participat și la alte concursuri, unde am avut bucuria să obțin premii frumoase care m-au motivat și mai mult.
Faci parte și dintr-un ansamblu de dansuri. De cât timp?
Dansez alături de „Coconii Maramureșului” din cadrul Ansamblului Folcloric Național „Transilvania” din anul 2021. Am avut parte de multe spectacole, turnee și momente de neuitat împreună.
Colaborezi cu Ansamblul Folcloric Național „Transilvania”?
Colaborez cu Ansamblul Folcloric Național „Transilvania” și mă simt onorată să fac parte din proiectele și frumoasele spectacole de regal folcloric. Fiecare apariție este o ocazie de a duce mai departe folclorul autentic și de a învăța de la cei mai buni.
Înveți bine și la școală. Cum reușești să-ți împarți timpul? Te-ai gândit la ce liceu vei merge?
Încerc să-mi organizez timpul cât mai bine, chiar dacă nu e mereu ușor. Învăț pentru că îmi doresc un viitor frumos, dar nici muzica nu o las deoparte tocmai de aceea încă analizez cu grijă ce drum voi urma, pentru a putea îmbina școala cu ceea ce iubesc.
Ce planuri de viitor ai legate de muzică?
Am multe planuri și visuri legate de muzică. Îmi doresc să continui să evoluez, să ajung la inimile oamenilor prin cântec, și, de ce nu, să scot un album într-o zi. Ceea ce știu sigur e că muzica va face mereu parte din viața mea.
O domnișoară talentată, cu un drum frumos în față. O felicităm pentru toate realizările de până acum și îi dorim mult succes în continuare!
Lavinia-Codruța HERMAN
Alături de părintele paroh Petru Vamoș, care i-a acordat premiul din partea Episcopiei