Donație prețioasă pentru Casa Muzeu din Rogoz - 12 minute în urmă
19 polițiști maramureșeni au ieșit la pensie la final de 2024 - 2 ore în urmă
PS Iustin: „Mulțumim cu evlavie smerită în genunchi Bunului Dumnezeu pentru binecuvântările pe care le-am primit în anul ce a trecut” - 2 ore în urmă
Editorialul de miercuri: Biserica din Bogdan Vodă - 3 ore în urmă
Valea Sibila de la Strâmbu-Băiuț – Valea Zeiței - 3 ore în urmă
După 18 ani de la integrarea în Uniunea Europeană, România a intrat în Schengen - 3 ore în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: 1 ianuarie, întreită sărbătoare la început de an - 7 ore în urmă
Mocănița, bucuria turiștilor pe perioada Sărbătorilor de iarnă - 14 ore în urmă
În prima zi din an este sărbătorit Sfântul Vasile cel Mare - 15 ore în urmă
Mesaje pornite din suflet, de la Oameni care fac cinste Maramureșului - în urmă
Orchestra „Fisculașul” – proiectul inedit al unor tineri talentați și iubitori de folclor
De fiecare dată ne bucurăm nespus când vedem tineri dornici de a duce mai departe și cu mândrie folclorul maramureșean.
Recent am descoperit o ochestră formată din 20 de tineri frumoși și foarte talentați care împărtășesc aceeași pasiune. Orchestra „Fisculașul” este dirijată de Robert Alexandru Bărbos, pe care l-am invitat la dialog.
„Mă numesc Robert Alexandru Bărbos și am 19 ani. În prezent locuiesc în Cărbunari, dar originile îmi sunt în satul Copalnic Mănăștur. Am început să cânt la vioară la vârsta de 11 ani sub îndrumarea lui Vasile Cheșei. Inițial, mi-am dorit să lucrez în amănunt pe filonul muzical, deoarece dezvoltasem o pasiune pentru artă și la îndrumarea părinților mei am făcut primii pași pe acest drum alături de domnul menționat anterior.
La câteva luni distanță m-am înscris la Școala populară de arte „Liviu Borlan” (conform vechii denumiri) unde am continuat studiul instrumentului la clasa domnului Flaviu Dan timp de doi ani. În următorii doi ani petrecuți la instituția respectivă, am fost îndrumat de către domnii profesori Marinel Petreuș și Dan Daniel. Exact în aceeași perioadă, am fost admis în clasa a V-a la Colegiul de Arte Baia Mare la clasa de vioară a domnului profesor Tudor Bogdan Raț, iar din clasa a VIII-a am continuat studiile alături de domnul profesor Ludovic Gebe.
În prezent sunt în clasa a XII-a și fac parte din proiectul lui Dorin Filip care se numește „Totul are un început” (vezi AICI mai multe detalii). Pot să vă spun că este o experiență minunată să ajungi în postura de a oferi un început unui tânăr. Îmi spunea o persoană foarte importantă pentru mine: „Oferă mai departe ceea ce ai primit de la Dumnezeu”. Aceste vorbe m-au ajutat în orice moment al vieții”, declară tânărul.
Până acum, Orchestra s-a bucurat de colaborări cu artiști de renume și a participat la numeroase evenimente.
„Undeva prin 2020, din dorința de a promova folclorul românesc și pentru a atrage privirile spre ceea ce pot face tinerii din zilele noastre am înființat proiectul „Orchestra Fisculașul”.
Până în prezent, am avut ocazia să colaborăm atât cu artiști de renume precum Mariana Deac, Ionela Moruțan, Virginia Irimuș, Felix Gălan, Dorin Filip, Ovidiu Cozma, Ionel Cozma, Grigore Chira, dar și tineri artiști Maramureșeni precum Carina Mureșan, Denisa Țițoc, Daniel Breban, Ioana Mihai, Larisa Pop, Alexia Mance, Andreea Năprădean, Gabriela Buda, Augustina Băban, Tudor Bob, Florina Petrișor, Carina Bodnar, Florentina Florea, Claudia Sas, Andrei Bărbos, George Ciocotișan, Iasmina Lăzăroi care au participat la diverse și prestigioase concursuri naționale”, precizează dirjorul orchestrei.
În prezent, proiectul Orchestra Fisculașul găzduiește 20 de instrumentiști:
Gabi Bele – vioară
Alin Bele – vioară
Paul Ciocaș – vioară
Olimpiu Cerneștean – vioară
Răzvan Mărieș – vioară
Adelin Țineghe – vioară
Alexandru Drăgan – vioară
Antonio Hossu – vioară
Maria Breban – vioară
Vlad Chira – contrabas
Ianis Rus – braici
Paul Mociag – acordeon
Zeno Chira – acordeon
Rareș Lohan – dobă
Francesca Rozenbaicher – flaut/piculină
Marin Rad – taragot/saxofon
Marcel Florian – taragot
Bernard Pop – trompetă
Darius Covaciu – clarinet
Robert Bărbos – dirijor, violonist
Chiar dacă pare dificil, fiecare având propriul program, cei 20 de tineri reușesc să se întâlnească de fiecare dată la repetiții chiar acasă la dirijor.
„Repetițiile se fac la mine acasă în funcție de timpul și posibilitățile fiecărui membru.
Cele mai multe spectacole le-am susținut în localități precum: Copalnic Mănăștur, Cehu Silvaniei, Baia Mare, Sighetul Marmației, Coaș, Băița.
În ceea ce privește viitorul, ne dorim să creștem și să ne perfecționăm cât mai mult. Desigur, intervin diverse obstacole mai greu de depășit, dar fiind vorba de un colectiv unit, mereu reușim să ne ridicăm”, menționează Robert Bărbos.
Îi felicităm pe toți și le dorim mult succes în continuare!
Lavinia-Codruța HERMAN