Câți vizitatori a avut Planetariul Baia Mare în 2024 - 1 oră în urmă
La Sighetu Marmației s-a organizat atelierul „Eminescu – Arhitectul viziunilor de lider” - 2 ore în urmă
Public numeros la lansarea noilor numere ale revistei de patrimoniu cultural „Memoria Ethnologica”; Elevii Școlii Populare de Artă au oferit și mai multă culoare evenimentului - 3 ore în urmă
Ziua Culturii Naționale: 175 ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu - 4 ore în urmă
Maramureșeanca Silvia Timiș, alături de alți artiști români, în turneu în America - 14 ore în urmă
Cele mai tari filme pentru pasionatii de ruleta - 15 ore în urmă
Proiect de suflet în Parohia Ortodoxă „Șesu-Mănăstirii” Rozavlea – „Nicio lună din anul 2025 fără rugăciune și binecuvântare în casa credincioșilor noștri” - 18 ore în urmă
Recitați o strofă din Eminescu și intrați gratuit la muzeu - în urmă
Grădinița cu Program Prelungit Târgu Lăpuș organizează cea de-a IV-a ediție a Concursului regional „Eminescu – Luceafăr, Eu – o mică stea” - în urmă
Băimăreanca Sara Nicole Sitar, campioană națională la tenis U14 - în urmă
Tânărul artist Daniel Breban își continuă studiile la București; Nu va renunța la folclor, acesta ocupând un loc special în inima sa
Pe Daniel Breban suntem convinși că-l cunoașteți deja. E un tânăr maramureșean foarte talentat, care iubește muzica și cântă extrem de frumos atât vocal, cât și cu viola.
Locuiește în Baia Sprie, dar originar este din satul Chiuzbaia. Reamintim că a participat și la emisiunea „Vedeta Populară”, unde s-a clasat pe locul 3.
Acesta a absolvit Colegiul de Arte din Baia Mare, iar în curând va începe cursurile în cadrul Universității Naționale de Muzică din București.
„Începând din octombrie voi fi oficial student al Universității Naționale de Muzică din București, unde voi studia în continuare viola.
Decizia de a da admitere la București nu a fost tocmai una ușoară pentru mine, deoarece sunt foarte legat de locurile natale, mă acomodez foarte greu (mai ales în București), iar când sunt plecat departe de casă, timp de mai multe zile, mă apasă dorul de acasă și mă ia nostalgia.
Trecând peste punctele mele slabe, am ales Universitatea Națională de Muzică din București pentru că în urmă cu doi ani am participat la două cursuri de măiestrie, unde am avut ocazia să lucrez cu viitorul meu profesor de violă. În urma celor două cursuri de măiestrie am luat decizia finală de a da admitere la UNMB după finalizarea anilor de liceu.
Această decizie a fost una bună, zic eu, bazându-mă pe felul în care au decurs cursurile de măiestrie, unde am învățat lucruri noi, dar și pe faptul că un oraș mare precum capitala vine cu noi oportunități pentru dezvoltarea mea muzicală/profesională. De aceea, sfătuiesc pe toți tinerii nehotărâți în privința alegerii viitoarei facultăți să ia decizia gândindu-se la oportunități și în mod special la calitatea educației, ci nu la “faima” universității sau la viziunea altora referitoare la viitorul lor.
Admiterea a avut loc în perioada 18-24 iulie, când am avut de susținut cele patru probe ale examenului de admitere: proba eliminatorie, proba de recital, proba de dicteu și proba de solfegiu. Nu a fost ușor, dar îi mulțumesc lui Dumnezeu că am reușit să finalizez cu bine perioada examenelor, indiferent de dificultățile întâmpinate pe parcurs, dar și familiei și profesorilor, care mi-au fost mereu alături”, declară Daniel Breban.
Acesta simte multă recunoștință și apreciere pentru profesorii care l-au îndrumat în toți acești ani.
„În ceea ce privește educația mea muzicală, și nu numai, toate mulțumirile mele se îndreaptă profesorilor mei minunați care mi-au predat cât timp am fost elev la Colegiul de Arte Baia Mare: Sorina Sabo, Marian Sabo, Ștefania Dragoș și Cristina Nemeș-Bota, dar de asemenea și doamnei mele diriginte Coteț Rodica. Le mulțumesc pentru tot ceea ce m-au învățat, dar și pentru anii frumoși de școală petrecuți la Colegiul de Arte!
Cel mai mult îi voi duce dorul doamnei mele profesoare de violă, Sorina Sabo, pe care o consider și o voi considera “mama mea de la școală”. Doamna profesoară s-a ocupat de educația mea muzicală cu foarte multă răbdare și dăruire, iar nu am cum să uit orele de la școală, concursurile, olimpiadele și recitalurile la care am participat”, precizează tânărul.
Chiar dacă va continua să studieze muzica clasică la universitate, Daniel își propune să nu renunțe la folclor, acesta având un loc special în inima sa. Chiar mâine, 8 septembrie, maramureșeanul va cânta la Serbările Naționale Țebea, Hunedoara, iar în 22 septembrie îl veți putea asculta în Baia Mare, în cadrul Sărbătorii Castanelor.
„În ceea ce privește planurile de viitor, sunt foarte multe atât în ceea ce privește viola, cât și pe partea de folclor vocal.
Am citit în mediul virtual afirmațiile mai multor persoane care spuneau că eu voi continua exclusiv cu viola și muzica clasică.
Acest lucru este unul fals, deoarece nu pot renunța nici la violă și nici la folclorul vocal sau colecționatul de hainele tradiționale vechi. Unul dintre motivele pentru care multă lume crede că voi renunța la folclor este faptul că am ales să continui să studiez muzica clasică la universitate. Am ales să continui studiul muzicii clasice, deoarece aceasta stă la baza tuturor domeniilor muzicale, inclusiv la baza folclorului.
Un alt motiv ar mai fi aparițiile mele mai rare la televizor sau diverse spectacole. Aparițiile mele mai rare se datorează faptului că apreciez calitatea și nu cantitatea. Mereu particip in emisiuni și la spectacole care promovează folclorul adevărat, care este pe placul meu.
Cu toate ca anul acesta am luat o mică pauză din a mai participa la spectacole, cel puțin in perioada examenului de bacalaureat și admiterii la conservator, de curând mi-am reluat activitatea.
Duminică, 8 septembrie, voi putea fi urmărit de la ora 14:30, la Serbările Naționale Țebea, un spectacol extraordinar cu artiști de seamă, difuzat în direct pe TVR 1, prezentat de Iuliana Tudor.
În data de 22 septembrie, voi cânta în spectacolul de folclor din cadrul Sărbătorii Castanelor, de la ora 16:00, în Centrul Vechi din Baia Mare, alături de Ansamblul Folcloric Național “Transilvania”, spune Daniel.
Îl felicităm din suflet pentru tot parcursul său și îi dorim mult succes și împliniri!
Lavinia-Codruța HERMAN
Citește și
Maramureșeanul Daniel Breban s-a clasat pe locul 3 la „Vedeta Populară”