Donație prețioasă pentru Casa Muzeu din Rogoz - în urmă
19 polițiști maramureșeni au ieșit la pensie la final de 2024 - 1 oră în urmă
PS Iustin: „Mulțumim cu evlavie smerită în genunchi Bunului Dumnezeu pentru binecuvântările pe care le-am primit în anul ce a trecut” - 2 ore în urmă
Editorialul de miercuri: Biserica din Bogdan Vodă - 2 ore în urmă
Valea Sibila de la Strâmbu-Băiuț – Valea Zeiței - 3 ore în urmă
După 18 ani de la integrarea în Uniunea Europeană, România a intrat în Schengen - 3 ore în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: 1 ianuarie, întreită sărbătoare la început de an - 7 ore în urmă
Mocănița, bucuria turiștilor pe perioada Sărbătorilor de iarnă - 13 ore în urmă
În prima zi din an este sărbătorit Sfântul Vasile cel Mare - 15 ore în urmă
Mesaje pornite din suflet, de la Oameni care fac cinste Maramureșului - 19 ore în urmă
Trofeul Festivalului Internațional de Folclor pentru copii și tineret „Am fost, ș-om fi” din Sighetu Marmației a fost câștigat de un ansamblu din Serbia
În weekendul care s-a încheiat, municipiul Sighetu Marmației a găzduit Festivalul Internațional de Folclor pentru copii și tineret „Am fost, ș-om fi” ediția a XXVI-a.
Ca în fiecare an festivalul a cuprins mai multe secțiuni.
„Startul” a fost dat marți, 28 mai, de „Atelierele de creație” desfășurate la Grădinița cu Program Prelungit nr.9 și la Școala Gimnazială nr.2.
Vineri, 31 mai, la Centrul Cultural Pastoral „Sf. Iosif Mărturisitorul” a avut loc vernisajul Expoziției Concurs de Arte Plastice „Datini şi obiceiuri – forme şi culori”.
Au participat cu lucrări elevii de la Palatul Național al Copiilor București, Palatul Copiilor Baia Mare, Palatul Copiilor Sibiu – structura Clubul Copiilor Mediaș, Palatul Copiilor Vaslui, Clubul Copiilor Valea Jiului, Școala Gimnazială I.D.Sârbu Petrila, Școala Gimnazială Internațională SPECTRUM Iași, Școala Gimnazială Dimitrie Cantemir Baia Mare, Clubul Copiilor Sighetu Marmației, Centrul Republican „ARTICO” Chișinău, Scoala de arte „Alexei Starcea” Chișinău, Centrul de Creație Tehnică Chișinău, Liceul Românesc „Nicolae Bălcescu” din Gyula, Ungaria, și Archway of Dream Drawing din Penang, Malaysia.
Sâmbătă, 1 iunie, a avut loc parada portului popular urmată de concursul ansamblurilor folclorice din țară și stăinătate desfășurat pe scena amenajată în Parcul „Grădina Morii”.
Au concurat: „Obârșii negreștene” de la Liceul Tehnologic „Nicolae Iorga” din Vaslui, „Hora Timișului” de la Palatul Copiilor din Timișoara, „Mlădițe Românești” de la Clubul Copiilor din Covasna, „Cununa Someșană” din Maieru în parteneriat cu elevii de la Clubul Copiilor din Sângeorz Băi, Bistrița-Năsăud, Ansamblul „Balada” de la Liceul Tehnic Buzău, Fanfara de copii din Telciu, Bistrița-Năsăud, „Hora Florilor” din Osica de jos, județul Olt, „Sânzienele” de la Clubul copiilor din Negrești Oaș, Satu Mare, „Pădureanca” de la Palatul Copiilor din Deva, Hunedoara, „Doina Casimcei„ din Tulcea, Maramureșul fiind reprezentat de „Coconii Deseștiului”din Desești și Ansamblul „Mugurelul” de la Clubul Copiilor din Sighetu Marmației.
Din străinătate au participat Ansamblul „Bojmija” din Gevgelija, Macedonia de Nord, Grupul de copii de dansuri populare „SZCZECINIANIE” din Szczecin, Polonia și Ansamblul de dans „LAZAR HREBELJANOVIC” din Belgrad, Serbia.
Duminică a avut loc concursul secțiunilor pentru soliști instrumentiști și soliști canto popular urmat de un spectacol de gală și festivitatea de premiere. Juriul a hotărât ca Trofeul Festivalului să fie acordat Ansamblului ”LAZAR HREBELJANOVIC” din Serbia. Pentru ansamblurile din țară Premiul I a fost acordat Ansablului „Cununa Someșană” din Bistrița-Năsăud. Pe locul 2 s-a situat Ansamblul „Mălădițe Românești” din Covasna, iar premiul III a plecat la Casimcea, județul Tulcea, cu ansamblul „Doina Casimcei”.
La nai, în secțiunea soliști instrumentiști premiul I a fost acordat lui Nae Ioan Valeriu din Slatina județul Olt.
Pentru canto polular la grupa de vărstă 11-14 ani, premiul I a revenit solistei Demian Maria Adriana de la Școala de artă „Gheorghe Chivu” din Sighetu Marmației, iar la grupa de vîrstă 15-19 ani premiul I a fost acordat solistei Rebrișorean Cosmina Roberta de la Clubul Copiilor Sângeorz Băi.
Ansamblurile din străinătate și din țară și-au etalat ca în fiecare an costumele populare specifice şi tradiţiile la Sighetu Marmației și au încântat publicul numeros prin cântece, instrumente muzicale, dansuri și obiceiuri tradiționale autentice, informează reprezentanții Clubului Copiilor Sighetu Marmației.
Felicitări tuturor!